Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Gå till profilsidan för $userIdentityName
  300

  Restaurang- och livsmedelsprogrammet ledde kockduell

  "

  Fredag den 23 april sattes Timråelevers matlagningskunskaper på prov i Kockduellen – en nationell matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8-9.

  Kockduellen arrangeras av branschorganisationen Visita. Timrå gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram står värd för stadsfinalen, en av kockduellens fyra delar.

  – Det här är en jätterolig tävling med ett färdigt koncept. Det känns bra att vara med och få lyfta matintresset hos våra högstadieelever – det är den riktiga vinsten, säger Glenn Widén, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

  De två deltagande lagen i stadsfinalen kommer från Arenaskolan och Ala skola, i lag om två personer. Under hösten har skolorna deltagit i skoltävlingar inom ramen för sin ordinarie undervisning i hem- och konsumentkunskap.

  Samarbete med Johan Backéus

  I samarbete med Johan Backéus – utsedd till årets kock 2017 – genomfördes tävlingen i matlagningsstudion och lokalerna på Restaurang Naturaj i Sundsvall.

  – Förutom att den professionella matstudion ger tävlingen lite stjärnglans, har lokalerna de förutsättningar som krävs för att eleverna ska ha gott om utrymme att hålla avstånd, säger Glenn Widén.

  Med anledning av coronapandemin genomfördes årets stadsfinal utan åskådare, med avstånd och utan elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet närvarande.

  Varmrätt bedöms av jury

  Under stadsfinalen sattes elevernas kunskaper på prov när de lagade en varmrätt utifrån en på förhand bestämd råvarukorg. Under 90 minuter skapade de varmrätten utifrån årets huvudråvara; formbar färs av ärta.

  Varmrätten provsmakades sedan av en jury bestående av Glenn Widén och kockarna Birgit Malmcrona och Johan Backéus.

  Efter juryns överläggande stod Arenaskolans elevlag som vinnare. Varmrätten bestod av vegetariska biffar smaksatta med rödbeta, chili och äpple med hemslagen vitlöksaioli, gratinerad sötpotatispuré, rostade rotfrukter och vitlöksstekta champinjoner.

  Det vinnande laget i stadsfinalen skickar in sitt kvalbidrag till Visita. En expertjury som består av representanter från branschen väljer sedan ut tio lag som får tävla i riksfinalen. I riksfinalen tävlar eleverna om 10 000 kronor till klasskassan.

  Läs mer om kockduellen: www.varldensjobb.se/kockduellen/

  "
  Puffbild liten 290x160
  "
  Puffbild mellan 290x250
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2
  861 82 TIMRÅ


  Telefon: 060-16 32 66
  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook


  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2,

  861 82 TIMRÅ

  Växel: 060-16 32 66

  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook