Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Gå till profilsidan för $userIdentityName
    300

    Om dödligt våld, docent i kriminologi stack hål på myter i föreläsning för SA-elever

    *

    Tidigt i mars hade samhällsvetenskapsprogrammets år två och tre med inriktning beteendevetenskap möjlighet att lyssna till föreläsare Sara Skott, docent i kriminologi vid Mittuniversitetet.

    Sten Annerstedt, lärare i bland annat psykologi, svenska och retorik hade bjudit in henne som ett ”tjänsteutbyte” för att ungdomar på Timrå gymnasium har deltagit i en intervjustudie relaterad till hennes forskning. Skott disputerade vid University of Edinburgh och har ett internationellt kontaktnät med forskare, varför hon redogjorde för andras och egen forskning kring dödligt våld.

    Hon inledde brett med att beskriva kriminologin som ett tvärvetenskapligt fält belysande många olika aspekter av brott – prevention – straff: strafflängdens och straffutformningens ’effekt’ – brottsoffer – medias roll – brottsstatistik och utveckling över tid. Skott förklarade att brottsstatistik är vådligt, men att just dödligt våld har en större statistisk exakthet i och med att det anmäls hos polis, registreras i databaser, medan andra brottstyper som våldtäkt eller misshandel har ett större mörkertal. Om man får tro medier lever vi i ett våldsamt samhälle, och Skott tillstod att gängskjutningar naturligtvis är ett stort samhälleligt problem, men visade att det går att belägga att våldet i stort sett har minskat sedan medeltiden.

    Sverige var tidigt med folkbokföring, så sedan sent 1700-tal finns det register över brott. När det är krig och kris i samhället i övrigt minskar antalet våldsbrott på individnivå, exempelvis under världskrigen. Det moderna samhället är mindre präglat av klan- och hederskultur, medan empati, privatmoral och lagstiftning stämplar mord som det grova brott det är.

    Sedan millennieskiftet finns en väsentlig ”crime drop” i hela Västvärlden, men Skott och hennes forskarkollegor har spjälkat ned morden i brottstyper. Speciellt våld och mord i nära relationer, där förövaren är en man och brottsoffret en kvinna som han oftast lever eller har levt med, där ökar antalet fall. Det är alltså en kontrast mot den generella minskningen av antal mord. Tidsperiod är viktigt att redovisa: 1990-2015 är tidsintervall i Skotts statistikredovisning.

    Att hon som brottsforskare flyttade till Skottland hade grund i att Skottland hade en stark kultur av våld och gängrivalitet, gatuvåld med knivar som vapen. Hon kunde hitta förklaringsgrunder till att våldet hade minskat, till exempel stora nationella kampanjer, samt en vårdande inställning till unga kriminella: med utbildning, bostad och jobb hänger man inte på gatan.

    Till sist fick eleverna höra om sexuellt motiverade mord, som utgör någon obetydlig procent av alla mord, men ändå är viktiga att belysa, då många kvinnor är rädda för att vistas på vissa platser under vissa tider på dygnet, och att dessa mord ofta är sällsynt råa. På den punkten har amerikanska kriminalserier på TV rätt, reflekterade forskaren. Slår man samma forskningsdata från olika länder och bortser från kulturella olikheter så finns det vissa personlighetsdrag som förenar våldsamma sexualförövare, förklarade Skott och listade olika punkter som är ”varningstecken” enligt psykopatologin.

    Intressant, tyckte eleverna, som fick en föraning av universitetet i en tvåtimmarsföreläsning.

    *
    Puffbild liten 290x160
    *
    Puffbild mellan 290x250
    *
    Puffbild stor 600x250

    Kontakt

    Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

    Länkar

    Sidan uppdaterad

     

    Kontakta oss

    Timrå gymnasium
    Gymnasievägen 2
    861 82 TIMRÅ


    Telefon: 060-16 32 66
    E-post: gymnasiet@timra.se

    Följ oss

    Facebook


    Kontakta oss

    Timrå gymnasium
    Gymnasievägen 2,

    861 82 TIMRÅ

    Växel: 060-16 32 66

    E-post: gymnasiet@timra.se

    Följ oss

    Facebook