Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Gå till profilsidan för $userIdentityName
  300

  Blåljusgymnasium blir verklighet i Timrå

  En elev med skyddskläder och brandsläckare, släcker en flammande eld.

  Snart kan gymnasieelever i Timrå ha rökdykning på schemat. Hösten 2022 startar en ny blåljusinriktning på Timrå gymnasium.

  Uppstarten av blåljusgymnasium sker höstterminen 2022 inom ramen för Timrå gymnasiums samhällsvetenskapsprogram. Beslutet klubbades innan sommaren av barn- och utbildningsnämnden i Timrå.

  – Det känns otroligt roligt. Det här är en stor möjlighet för blivande elever på Timrå gymnasium och främjar kompetensförsörjning av blåljuspersonal, säger Lisbeth Eklund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

  Anders Zetterqvist, biträdande projektledare och brandman inom Medelpads Räddningstjänstförbund, är positiv till satsningen.

  – Det här är ett sätt för oss att attrahera och möta framtidens medarbetare. Det är även ett sätt för oss att verka för ökad trygghet i närsamhället. Vi tror på det här och vi tror på det tillsammans.

  Ny brandstation på promenadavstånd

  En förutsättning för satsningen på ett blåljusgymnasium är ett nära samarbete med Räddningstjänsten och bygget av en ny brandstation i arenaområdet i Timrå. Den nya brandstationen och lokaler kopplade till blåljusgymnasiet, som ligger i anknytning till de nya lokalerna för Räddningstjänsten, är enligt nuvarande tidplan klart hösten 2023.

  – Målsättningen är att markarbetet på platsen ska påbörjas under hösten. Nu pågår ett detaljplanarbete för området och bygget av brandstationen påbörjas tidigast våren 2022, säger Gunnar Grönberg (S), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

  Gymnasieskolans behov för att kunna genomföra utbildningen är en lokal inne i huvudbyggnaden och en komplementbyggnad, med dusch- och omklädningsrum samt övningshall. På promenadavstånd finns dessutom elljusspår, sport- och idrottshallar samt Timrå kommuns nya badhus.

  – Det blir enormt smidigt att ta sig mellan gymnasiet, övningsbyggnaderna och andra anläggningar. Att vi kan samnyttja lokalerna med Räddningstjänsten är en styrka, det hade inte kunnat bli bättre, säger Susanne Wåger, rektor på Timrå gymnasium.

  ”Rökdykning och bilklippning”

  Blåljusgymnasiet är förberedande för den som i framtiden vill ha ett yrke som till exempel polis, ambulanssjukvårdare eller brandman. Utbildningen kommer varva teori och praktiska övningar med verklighetsnära övningsanordningar tillsammans med Räddningstjänsten.

  – Det kan handla om praktiska övningar som rökdykning, bilklippning och omvårdnad vid olyckor, säger Anders Zetterqvist.

  Att arbeta med ett yrke inom räddningstjänst är utmanande och händelserikt. När olyckan är framme är det oftast de som är bland de första på plats.

  – Jag tror att man får en inbyggd handlingskraft i och med utbildningen och yrkesrollen. Övningarna ger en ökad förståelse för räddningstjänstens grunder och för människors beteende i stressande situationer. Det är ett jäkla spännande yrke, avslutar Anders Zetterqvist.

  Elever som gör sitt gymnasieval vårterminen 2022 kan söka till utbildningen.

  En elev med skyddskläder och brandsläckare, släcker en flammande eld.
  Puffbild liten 290x160
  En elev med skyddskläder och brandsläckare, släcker en flammande eld.
  Puffbild mellan 290x250
  En elev med skyddskläder och brandsläckare, släcker en flammande eld.
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2
  861 82 TIMRÅ


  Telefon: 060-16 32 66
  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook


  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2,

  861 82 TIMRÅ

  Växel: 060-16 32 66

  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook