Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Gå till profilsidan för $userIdentityName
  300

  Ny metod ska underlätta samtal om sexuell hälsa och våld

  En ungdom och en vuxen samtalar med varandra.

  SEXIT, så heter metoden som ska underlätta samtal med unga om sexuell hälsa och erfarenheter av våld. Under höstterminen har Timrå kommun använt metoden i e­­tt länsgemensamt pilotprojekt för gymnasieelever.

  Under höstterminen 2022 testar sex av Västernorrlands sju kommuner metoden SEXIT. Metoden består av tre delar; en utbildning, ett frågeformulär och en handbok.

  – Materialet är från början framtaget för att användas på ungdomsmottagningar, men kan också användas av skolans elevhälsa i samband med hälsosamtal, säger Eva-Britt Isaksson Rodling, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats, Timrå kommun.

  ”En möjlighet för unga att berätta”

  Formuläret innehåller ett batteri av frågor som i forskning visats viktiga för att identifiera sexuellt risktagande och utsatthet, samt erfarenheter av våld. Svaren ska sedan kunna fungera som ett samtalsunderlag i mötet med ungdomar.

  – Det är en möjlighet för oss att upptäcka de som är riskutsatta och en möjlighet för unga att få berätta om saker de varit med om, på ett enkelt sätt. Det är också en likvärdighet i att vi ställer samma frågor på ett standardiserat sätt, fortsätter Eva-Britt.

  Ska förebygga sexuell ohälsa

  Förhoppningen är att upptäcka fler ungdomar som är sexuellt risktagande eller riskutsatta. Exempel på risktagande är oskyddade sexuella kontakter och utsatthet att de befinner sig i ett sammanhang med våld eller alkohol- och drogmissbruk. Syftet är att förebygga en framtida sexuell ohälsa kopplat till könssjukdomar, oönskade graviditeter och sexuellt våld.

  – Jag tycker att det är ett bra komplement till frågorna vi redan har i hälsosamtalen. De öppnar för ett bättre samtal om sexuell hälsa och erfarenheter av sexuellt våld och kränkningar. Många av frågorna går att relatera till den nya samtyckeslagen, säger Eva-Britt.

  I Timrå genomförs frågorna i samband med hälsosamtal med gymnasiets förstaårselever. Formulären är frivilliga att svara på och responsen har hittills varit positiv.

  – Av de som jag genomfört hälsosamtal med så har alla utom en valt att svara. De flesta tycker att det är viktiga frågor och att det väcker många tankar, säger Eva-Britt.

  Nästa steg

  En referensgrupp av gymnasieelever har tyckt till om SEXIT i samband med att hälsosamtalets ordinarie frågor reviderats. Nästa steg är att utvärdera materialet i ett samverkansforum i länet, där verksamhetsansvariga för elevhälsans medicinska insats ingår.

  – Det ska bli intressant att höra vad de andra kommunerna tycker om fortsättningen. Om det faller väl ut kan en fråga vara om vi ska använda metoden redan i högstadiet, för att fånga upp ungdomarna ännu tidigare, säger Eva-Britt.

  Bakgrund

  SEXIT är ett forskningsprojekt och en metod som tagits fram av Kunskapscentrum för sexuell hälsa (KSH) i samarbete med Sexualmedicinskt centrum-Pilen, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Smittskydd Västra Götaland.

  Sexit – samtal om sexuell hälsa och erfarenheter av våld (vgregion.se) »

  Puffbild liten 290x160
  Puffbild mellan 290x250
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2
  861 82 TIMRÅ


  Telefon: 060-16 32 66
  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook


  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2,

  861 82 TIMRÅ

  Växel: 060-16 32 66

  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook