Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Gå till profilsidan för $userIdentityName
  300

  Inblick i Palestinafrågan. Obeservatör föreläste

  Onsdagen efter höstlovet så fick eleverna kunskap om läget i Palestina via Yvonne Fredriksson. Sveriges kristna råd sände Yvonne att tillbringa tre vår- och försommarmånader 2022 i ockuperat område i Palestina. Två presentationer med bildvisning hölls med möjlighet att ställa frågor.

  Tillsammans med en delegation från Kanada och Argentina, och en chaufför/tolk med stor lokalkännedom reste Yvonne runt och samlade in vittnesmål om svårigheten att leva ett tryggt, fredligt och värdigt liv för vanliga palestinier. Fåraherdar, småföretagare, ensamstående mammor och småbrukare besöktes bland annat.

  Ett sargat land

  1948 verkställdes FN:s delningsplan, den så kallade tvåstatslösningen, och staten Israel utropades. Den självständiga Palestina existerar bara till hälften i Gazaremsan och på Västbanken för att israeliska bosättare har tagit palestinsk mark i anspråk. FN, Human Rights Watch och Amnesty har ordentlig dokumentation över att Israel överträder sina befogenheter. Kristna, muslimer och palestinier visar tillsammans civilkurage i protestaktioner: att inte vill låta sig drivas bort från mark som det finns ”papper” på att de äger och där de har bott i många släktled.

  Hon berättar att relativt unga barn i nio – tioårsåldern har lärt sig att hata och att trakassera, att beväpnade bosättare framkallar skräck så att det palestinska folket inte vågar resa fritt för att skaffa de saker man behöver, träffa bekanta och uppleva sitt land, att odlingsmark beslagtas och att vatten är ett maktmedel, en ändlig resurs, och att vattenförbrukningen är högre bland israeliska bosättare än bland palestinier. En annan svag punkt är elförsörjning. Utan el kan man inte värma sin bostad, laga mat eller ladda sin mobiltelefon. Solcellspaneler som försörjer många familjer med el har saboterats: en situation delegationen tog del av. Ett färskt brott mot pressfriheten är mordet på Al Jazeeras reporter Shirin Abu Aqleh.

  Följeslagarprogrammet

  Yvonne Fredriksson gör en analogi med Skåne. Västbanken är halva Skånes areal och Gazaremsan motsvarade en mellanstor svensk stads yta. Väldigt många människor trängs på en liten yta.

  Att området har varit oroligt och föremål för stridigheter i årtionden är speglat i nyhetsrapportering, så 2002 tog biskopar i Jerusalem initiativ till större internationell närvaro. Tanken var att det skulle ha en hämmande effekt att begå brott mot internationell rätt om det fanns observatörer. 1 500 svenskar har varit på plats ett par månader åt gånger under en tjugoårsperiod med avbrott för pandemin.

  Det är mycket av utvecklingen som går åt fel håll. Fredriksson beskriver bland annat Hilltop Youth, unga nationalistiska bosättare, religiöst starkt övertygade om Israels rätt till området, samt tvångsrivningar av hus. Hon avslutar med att berätta om studenter vid Betlehems universitet, unga kvinnor med en stark framtidstro som de uttrycker på oklanderlig engelska.

  Föredraget avslutas med en uppmaning. Är man över 25 år, fysiskt och psykiskt frisk, beredd på hårt arbete, öppen för olika perspektiv på saker, snabbt lär känna nya människor och har lätt för samarbete, är nyfiken på den enorma livserfarenhet en lång volontärresa ger, sök till Följeslagarprogrammet i framtiden!

  Puffbild liten 290x160
  Puffbild mellan 290x250
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

  Länkar

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2
  861 82 TIMRÅ


  Telefon: 060-16 32 66
  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook


  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2,

  861 82 TIMRÅ

  Växel: 060-16 32 66

  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook