Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Gå till profilsidan för $userIdentityName
  300

  Palmer och murgröna förbättrar skolans inomhusmiljö

  "

  Att gröna växter renar luft och bidrar till en bra miljö är vedertaget. Nu hoppas forskare från Mittuniversitetet att bland annat murgröna, fredskalla och guldpalm ska hjälpa till att förbättra inomhusmiljön på Timrå gymnasium.

  Redan på 80-talet kunde forskning från amerikanska myndigheten för luft- och rymdfart, NASA, visa att gröna växter kunde förbättra inomhusmiljö. Genom fotosyntes, luftfuktning och avlägsnande av luftburna partiklar kan växterna rena rum från ohälsosam luft.

  Projektet DEVA – Design, Energi, Växter och Atrium påbörjades 2019 och ganska snart efter start planterades ett 20-tal växter i ett klassrum på Timrå gymnasium. Eleverna fick vara med och välja växter, och de visade snabbt ett intresse för att sköta om palmerna och murgrönan.

  – Vi vill ju ha eleverna med på tåget, och många är engagerade. De kommer hit till rummet och klipper, ansar, vattnar och donar. Det är inte alla som vill spela pingis eller sitta i soffan, säger Peter Bergström, lärare i naturvetenskap och biologi vid Timrå gymnasium.

  Men DEVA handlar inte enbart om gröna växter. För att förbättra inomhusmiljön jobbar man även med design och i klassrummet där växterna placerats pågår ett stort arbete med att bygga upp ett självvattningssystem på väggen. Systemet ska byggas i klassiskt mondrianmönster och både vattningsrännorna och klassrummets fönsterkarmar målas svarta, det sistnämnda för att få övergången mellan ute och inne att kännas mer naturlig.

  – Vi jobbar med alla parametrar och försöker på så sätt öka naturkänslan. Vi ser att det här kan ge välbefinnande och ökad kreativitet. Det är befrämjande för utbildningsmiljön och skolan kan koppla ihop det med undervisningen i naturvetenskap, säger Lars-Åke Mikaelsson, universitetslektor vid institutionen för ekoteknik och hållbart byggande på Mittuniversitetet.

  För Mittuniversitetet leder Lars-Åke Mikaelsson projektet tillsammans med Lena Lorentzen. Parallellt med studien på Timrå gymnasium har de även växtprojekt på gång på Technicus i Härnösand och i Lit. DEVA pågår till slutet av april 2021, efter det hoppas forskarna att projektet ska leda till att fler kommuner och regioner tar efter idén kring hur man enkelt och kostnadseffektivt förbättrar inomhusmiljön i skola och offentlig miljö.

  "
  Puffbild liten 290x160
  "
  Puffbild mellan 290x250
  "
  Puffbild stor 600x250

  Kontakt

  Dubbelklicka i den röda rutan nedan för att välja vilka kontaktkort som ska visas.

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2
  861 82 TIMRÅ


  Telefon: 060-16 32 66
  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook


  Kontakta oss

  Timrå gymnasium
  Gymnasievägen 2,

  861 82 TIMRÅ

  Växel: 060-16 32 66

  E-post: gymnasiet@timra.se

  Följ oss

  Facebook