Timrå gymnasium
Timrå gymnasium

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Gå till profilsidan för $userIdentityName
    300

    Gymnasiearbete och fördjupningar

    På Timrå gymnasium bygger delar av undervisningen på fördjupningar där eleven är forskaren, därför är det viktigt att lära sig en arbetsmetod för att söka, välja ut och värdera information. Särskilt viktigt att kunna i samband med gymnasiearbetet.

    Det finns bra hjälp för att genomföra en fördjupning på ett strukturerat sätt, till exempel Skolverkets Att handleda elever i informationssökning eller Umeå universitets Grundkurs i informationssökning.

    Steg 1 - Börja söka

    Tänk igenom ditt ämne innan du börjar samla fakta. Formulera en frågeställning. Vad vill du veta och vilken slags information behöver du? I vilken form ska resultatet presenteras?

    Avgränsa ämnet. Vilka sökord är gångbara när du söker i uppslagsverk, i databaser och på Internet? En första överblick över ämnet får du i ett allmänt eller ämnesspecifikt uppslagsverk.

    Exempel på uppslagsverk i biblioteket är Nationalencyklopedin och fria webbencyklopedier, till exempel välkända Wikipedia. Använd Wikipedia med extra källkritisk blick, och använd i första hand NE och Encyclopedia.com!

    I många uppslagsverk listas efter varje artikel några av de centrala verken i ämnet. Exempel på ämnesspecifika uppslagsverk är Svenskt biografiskt lexikon, och Landguiden.

    Steg 2 - Finna/fördjupa

    Böcker

    Vilka böcker och artiklar finns på det egna biblioteket? Böckerna finns registrerade i Mikromarc, skolans mediakatalog.

    Kolla bokens eller artikelns utgivningsår så att du inte arbetar med inaktuellt material i ett aktuellt ämne. Kolla i innehållsförteckning och register. Det existerar inte en bok för varje tänkbar frågeställning, men kanske ett kapitel. Skriv ned dina källor i en litteraturförteckning.

    Umeå universitet, om litteraturförteckning »

    Sök även bland sju miljoner titlar i Sveriges nationella mediakatalog Libris. Media du hittar där går att fjärrlåna om du arbetar med en fördjupning av det ovanligare slaget. Glöm heller inte digitala texter, till exempel vetenskapliga fulltextpublikationer i Google Scholar.

    Artiklar

    I Artikelsök indexeras tidnings- och tidskriftsartiklar 1979 - 2022 från över 1 300 tidningar & tidskrifter. Fokusera på träffar med fulltextlänkningar i orange. T ex: Updatum eller Läs som PDF / läs webbartikel. Alla träffar du får i Artikelsök går att få tag på. Saknas fulltext-länkning finns de i bibliotekets tidskriftssamlare för kopiering eller kan beställas kostnadsfritt via skolbiblioteket från ett universitetsbibliotek.

    I Updatum [använd Firefox webbläsare på skolan] finns fulltextartiklar från hundratalet svenska tidningar och tusentals utvalda artiklar från internationell press. Artiklar om helt aktuella händelser nås via PressReader, med uppdatering i realtid, eller en söktjänst för nyheter. Vetenskapliga artiklar finns i t ex Ebsco Host MasterFile, Science Reference Center, DOAJ och SwePub.

    Webben

    Det underlättar om du känner till olika sökstrategier, till exempel hur du kombinerar olika sökord. Vilka regler som gäller ser du om du använder hjälpfunktionen i respektive sökverktyg. Lär dig reglerna för en sökmotor.

    Vet du vad du är ute efter, vilka sökord som funkar, använd en sökmotor med fritextsökning (till exempel Google sökmotor). Vill du snarare få en överblick över bästa tillgängliga resurser, använd en kvalitetssäkrad länkkatalog (Bibblan guidar). Utöver de generella söktjänsterna finns ämnesspecifika databaser och deldatabaser.

    Tänk på att det ofta är bättre att söka i våra databaser (kvalitet på texten! tillförlitlighet!) än via fria webbsökningar.

    Steg 3 - Externa bibliotek och externa informanter

    Om du inte hittar den bok du söker kan du kolla hos andra bibliotek i området eller fjärrlåna via skolbiblioteket. Bibliotekarien hjälper dig att se vilka bibliotek som har vad. Du kan även söka böcker som du är intresserad av via Timrå bibliotek, Mittuniversitetets bibliotek eller universitetens gemensamma bibliotekskatalog. Kan det vara så att någon myndighet, intresseorganisation, eller något universitet vet mer om ditt ämne? Bibblan svarar är en hjälp när det är svårt att hitta information.

    Steg 4 - Granska och redovisa

    Var kritisk! Att sålla i informationsmängden, bedöma kvaliteten är superviktigt. Vem står bakom sidan? Är författaren välkänd och kunnig? Går det att kontakta honom/henne? Är sidan privat eller inom ett universitet/myndighet/organisation? Domännamnet ger vägledning för att bestämma typen av webbsida. Är den kommersiell? Åsikter eller fakta? Övervägande debatt, information eller underhållning? När uppdaterades den senast? Ger layout och språk ett seriöst intryck? Finns källreferenser om det är en vetenskaplig sida? Tryckta källor kan bedömas källkritiskt på ett liknande sätt.

    Wikipedia, det fria uppslagsverket, är ofta uppdaterad och bra, men vem som helst kan bidra med artiklar. Faktafel förekommer. Kontrollera information du hämtar därifrån. Använd aldrig Wikipedia som enda källa. Råd om själva skrivprocessen finns också på webben. Kolla i NE:s ordbok eller Svenska Akademiens ordlista för stavning och ordval.

    Att referera och redovisa dina källor på ett korrekt sätt är klurigt, men viktigt för att arbeta enligt vetenskapliga regler. Gratisprogram som EasyBib för att redovisa källor kan hjälpa dig. Universitetsbiblioteken, till exempel Umeås, har guider i hur du skriver en käll- och litteraturförteckning. NE, Libris, EBSCO Host Master File: på Timrå gymnasium finns ett antal resurser där du får färdiga referenser vid uppslagsartikeln, fulltextartikeln, katalogposten.

    Det finns olika sätt att citera källor och skriva en käll- och litteraturförteckning. Harvard och Oxford är de vanligaste. Din lärare berättar vad som gäller för din aktuella fördjupning.

    Kontakt

    Länkar

    Sidan uppdaterad

     

    Kontakta oss

    Timrå gymnasium
    Gymnasievägen 2
    861 82 TIMRÅ


    Telefon: 060-16 32 66
    E-post: gymnasiet@timra.se

    Följ oss

    Facebook


    Kontakta oss

    Timrå gymnasium
    Gymnasievägen 2,

    861 82 TIMRÅ

    Växel: 060-16 32 66

    E-post: gymnasiet@timra.se

    Följ oss

    Facebook